Watch out for the garbage can………   Leave a comment

beveiligingscameraSinds vorig jaar weten we dat er etalagepoppen zijn waar een extraatje inzit, nl. een verborgen camera.
Ze kunnen zo voor de winkelier spioneren waar een potentiële klant naar kijkt, hoelang hij of zij kijkt en welke route hij of zij loopt en ook hoe vaak die klant terug komt want het systeem is uitgerust met gezichtsherkenning software.
Deze poppen hebben een naam nl. de EyeSee doll.

De camera zit achter de ogen dus je ziet er vanaf de buitenkant helemaal niks van.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat al geen prettig idee vind……bekeken worden terwijl je gewoon een beetje rond aan het kijken bent maar het kan nog erger!

Het bedrijf Renew gaat nog een stapje verder.
Vlak voor de Olympische spelen in Londen plaatste dit bedrijf 100 afvalbakken in het centrum van Londen met een soort lichtreclame, dus onder het mom van “snel sportuitslagen of advertenties verversen dacht niemand er iets verkeerds van.
Klinkt leuk toch maar de opgewaardeerde bakken die nu in een winkelstraat geplaatst zijn doen ook nog iets anders.
Er zit nl. software in die contact maakt met je gsm via wi-fi en las het unieke nummer wat elke telefoon heeft (het MAC nummer).
Achterliggende gedachte is dat ze zo kunnen zien dat je bv iedere dag ergens koffie gaat halen en je voortaan als je die route loopt op de prullenbak reclame van de concurrent te zien krijgt.

Klinkt best sympathiek toch maar in feite is het een forse inbreuk op je privacy.
En, je gegevens worden voor de juiste prijs verkocht aan derden…..geld verdienen over de rug van onwetende burgers dus……die daar niks voor terugziet.

Klein lichtpuntje…..de Britse regering denkt er inmiddels over om deze prullenbakken te verbieden.
Alleen zij mogen schijnbaar de burger met duizenden camera’s in de gaten houden (uiteraard onder het mom van veiligheid van de burger)
Hopelijk weten die inmiddels ook beter!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: