Riefkoek, Reibekuchen of Aardappel (pannen) koeken   2 comments

01.reibekuchenMijn moeder kookte meestal zelf en best goed hoor maar als ze een hele goede bui had dan maakte ze iets waar veel tijd in ging zitten.
Zij kreeg het recept van haar moeder en het schijnt dat ze het vroeger met z’n allen klaarmaakten in de keuken, met z’n allen raspen met de handrasp.

Het is een gerecht wat je heel goed met de keukenmachine kunt maken maar mijn moeder was eigenwijs.
Volgens haar kon dat nooit zo goed uit de machine komen en daar bleef het dan bij.
De laatste jaren van haar leven maakte ze het bijna nooit meer want het was te veel werk en mijn machineversie wilde ze niet.
Ze kocht ze ooit kant en klaar in de supermarkt maar daar zat bloem doorheen…….en dat was niet lekker.
Dat was dus eens maar nooit weer!
Het laatste jaar van haar leven kookte ze eigenlijk helemaal niet meer.
Ze vond het eigenlijk niks maar ze heeft eten thuis laten bezorgen door “tafeltje dek je”

Des te meer kon ze het waarderen als je voor haar kookte en ik heb in die tijd ook een keer “riefkoek” voor haar gemaakt. En ik heb er niet bijverteld dat die toch echt uit de keukenmachine kwam 🙂
Het werd toen wel pijnlijk duidelijk dat ze zeker geen grote eter meer was.


Hier het recept:

1 kilo aardappelen
1 of 2 uien
3-4 eieren
zout (en eventueel peper als je er verder niks doorheen gaat doen)

en naar keuze:
knoflookpoeder of teentjes
Sambal
Ketjap Manis
Kaasplakjes
Spekblokjes of plakjes.
Olie om in te bakken

De aardappels schillen en raspen (1/3 grof en 2/3 fijn)
De uien en eventueel knoflookteentjes schoonmaken en fijnraspen (de knoflook kun je ook in de knoflookpers kleinmaken)
Dit alles bij elkaar doen en een voor een de eieren er doorheen roeren.
Daarna de eventuele andere ingredienten er doorheen doen zoals sambal en of Ketjap.

Als je een grote lepel op het mengsel legt zakt die er een beetje in en daar loopt dan vocht in……zo kun je het mengsel minder nat maken en dat scheelt straks gespetter in de pan.
Ondertussen kun je vast spek uitbakken en als dat klaar  is doe je olie in de pan en als die heet is schep je het aardappelmengsel in de pan.
Je kunt net als een pannenkoek een grote in de pan maken maar dat is lastig omdraaien.
Ik doe er 2 of 3 in de pan.
Zet het vuur niet te hoog want de massa moet wel gaar worden maar niet zwart.
Het spek kun je op dit moment al in het mengsel drukken.
Als de bovenkant droog is, draai je de koeken om en laat de andere kant ook rustig bruinbakken.
Mocht je er kaas opo willen doen dan doe je dat op het laatst.
Dat smelt er dan mooi overheen.

Bij mijn vader thuis aten ze aardappelkoekjes op brood omdat het goedkoop was en goed vulde.
Wij aten het zo, zonder iets erbij.
Misschien denk je dat het op Rostirondjes lijkt maar het is heel anders, ik vind het lekkerder!

Smakelijk etern!
Groetjes & xXx
♥ Lady Fangtasia ♥

 

 

Advertisements

2 responses to “Riefkoek, Reibekuchen of Aardappel (pannen) koeken

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ik zal het zeker snel uitproberen …Love Dennis en nog Van Harte en bak ze bruin voor je man X

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: