Enemy (2013)   Leave a comment

00.enemy

Een film waar je bij en over na moet denken. Franz Kafka meets David Lynch,

Met oa:Jake Gyllenhaal, Isabellla Rosselini, Melanie Laurent en Sarah Gadon.

Adam Bell is professor Geschiedenis en geeft les in Toronto. Zijn leven is eigenlijk heel erg saai. Iedere dag lijkt een herhaling van de vorige en ook zijn vriendin kan daar geen verandering in aanbrengen. Op een dag verteld een van zijn collega’s dat er een leuke film is die hij eigenlijk moet zien en hij besluit om de film inderdaad te gaan huren. In de film ziet hij een man die als twee druppels water op hem lijkt en dit geobsedeerd hem zo dat hij online alles op gaat zoeken wat er over die acteur te vinden is.

Als hij een envelop in handen krijgt die voor de acteur bedoeld is zoekt hij contact met hem. De acteur vind het allemaal maar niks, maar als zijn vrouw de telefoon oppakt als Adam belt en ze hoort dat de stem dezelfde is als die van haar man wil ze heel graag weten wie er aan de andere kant van de lijn zit. Ze besluit om hem op te gaan zoeken en komt tot een schokkende ontdekking.

Eigenlijk wil ik niet veel vertellen over deze film omdat er zoveel meer inzit dan je op het eerste gezicht denkt. De zin “Kafka meets Lynch” klopt ook wel. Beiden vertellen niet gewoon recht toe recht aan een verhaal. Je moet erover na gaan denken en de leegtes opvullen. Dat maakt het een aparte film. Waarom is Adam geobsedeerd door de acteur, en waar is die sleutel voor? En die spin…….wat heeft dat er mee te maken?

Het is een vreemde film, mede doordat er een geel filter is gebruikt. In The Matrix was alles groenachtig, en in deze film is het geel………..en de sfeer is donker. Een vreemde maar wel goede rol van Jake Gyllenhaal.

Een dikke 7!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: