Grey (Fifty shades of Grey part 4)   Leave a comment

grey4

Even een boek in elkaar flansen kan iedereen helemaal als het bestaat uit wat plak en knip werk.

Mevrouw E.L.James schreef het eerste deel van de Grey serie (het is geen trilogie meer) “Fifty shades of Grey” en was zich er niet van bewust dat ze een bestseller in handen had. Ergens wel apart want om nu te zeggen dat het boek geweldig geschreven is…..nee. Het is een soort “Harlequin Intiem” maar dan wat heftiger omdat het hier allemaal niet omfloerst verteld wordt. Het beestje wordt gewoon bij zijn naam genoemd en dat sprak vrouwen schijnbaar heel erg aan. En ik geef het toe, ook ik kocht het boek uit nieuwsgierigheid en ik vond deel 1 zelfs wel aardig al vond ik de herhalingen al snel irritant worden. En om nu te zeggen dat het boek goed geschreven was….nee maar de marketinghype zorgde er wel voor dat alle drie de boeken op een gegeven moment tegelijk in de bestsellers top 10 stonden en dat is dan weer een felicitatie waard.

Wereldwijd wilden men (meestal vrouwen) lezen over de eerst SM ervaringen van Anastasia het meisje dat nog nooit sex had gehad en in het leven van de volkomen verdorven en verknipte meneer Grey terecht kwam. Overal doken vrouwen op die zaten te lezen in het openbaar en als ze dat “te” vonden dan verstopten ze het boek achter een tijdschrift, ander boek of sloopten ze de omslag van het boek af. Mannen gingen het boek uiteindelijk ook lezen want ze begrepen maar niet dat zovele vrouwen inmiddels zaten te smachten om een “Mister Grey”.
Ik ook niet want zoals die man omschreven wordt in de eerste twee boeken is het gewoon een gestoorde gek waar je met een grote boog omheen moet lopen maar goed die conclusie kwam bij velen pas veel later.

Maar bij mevrouw James bleef de kassa rinkelen en na aankoop van een kast van een huis, de nodige auto’s en flinke cadeaus voor de hele familie bedacht ze dat de bankrekening weer aangevuld kon worden met een vierde boek. En dat kwam er onder de originele naam “Grey”. Het schrijven van het boek kan haar nooit meer dan een weekje of twee hebben gekost omdat het voor het grootste gedeelte bestaat uit knip en plak werk. Ze heeft nl. haar eerste boek gepakt en daar alle gebeurtenissen en conversaties uitgehaald en daar i.p.v. de gedachten van Anastasia de gedachten van Christian tussen geplakt. En dan heb je heel snel een deel vier in elkaar gezet. Het boek is in mijn ogen, net zo overbodig als deel drie en door het geknip en geplak net zo slecht geschreven als alle delen van de serie.

Maar zo zie je maar dat een hype grootse dingen kan bewerkstelligen want waar mevrouw James vroeger in een rijtjeshuis woonde en er nogal shabby uitzag ziet ze er nu uit als een diva en begeeft ze zich in de betere kringen. En dan te bedenken dat Fifty shades een soort fan fiction was, gebaseerd op de vampierenboekenserie Twilight van Stephenie Meyer (ook niet denderend geschreven). De gelijkenis heb ik nooit begrepen en achteraf gezien de hypes ook niet!

Oja deel een van Grey is inmiddels ook verfilmd en deel twee en drie zijn in de maak. Ik heb nog even zitten denken om ook een filmrecensie over deel een te schrijven maar dan zouden jullie denken dat het een komedie is en zo was de film niet bedoeld…….need i say more? 🙂

She has many guises
She’ll do what you want her to
Playing dead and sweet submission
Cracks the whip deadpan on cue
Peek-a-boo Peek-a-boo
Peek-a-boo Peek-a-boo

Peek a boo – Siouxie and the Banshees

♥ Lady Fangtasia ♥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: