Hoe je persoonlijke gegevens op straat komen te liggen.   Leave a comment

EPD

Belgische gedetineerden “helpen” mee met het digitaliseren van medische dossiers met oa dossiers vol fouten (of erger) tot gevolg.

Enkele jaren geleden begon men te spreken over het EPD of Elektronisch Patiënten Dossier. Er werd ons voorgehouden dat het makkelijk is dat alle artsen en andere zorgverleners toegang hadden tot je gegevens met betrekking tot je medicijnen, behandelingen etc. En dat klinkt natuurlijk best goed want als je bv een ongeluk krijgt is het handig dat men in het ziekenhuis precies kan zijn welke medicatie je hebt omdat dat veel problemen kan voorkomen. Ik zag meteen een andere kant nl. dat ik het heel erg vreemd zou vinden als mijn tandarts zou kunnen lezen dat mijn laatste uitstrijkje verdacht was oid. Je kunt de voorbeelden vast wel zelf invullen. Daar komt ook nog bij dat alle digitale diensten die de overheid bedenkt later zo lek als een mandje blijken te zijn kijk maar naar DigiD en ook het EPD. Maar nu blijkt er nog meer aan de hand te zijn.

Alle medische dossiers bestonden uit een of meerdere mappen met soms pakken papier erin vaak met foto’s, testuitslagen, verslagen etc. en als je een compleet dossier wilt hebben moet dat allemaal gedigitaliseerd worden. Nu mag je verwachten dat een ziekenhuis vertrouwelijk omgaat met jouw medische gegevens. Als je je eigen dossier in wilt zien dan kost dat echt de nodige moeite en vaak vragen ziekenhuizen er zelfs geld voor (echt absurd). Daarom is het ook onbegrijpelijk dat ziekenhuizen zo maar in zee gaan met een bedrijf als Algeiers. Nu zou een ziekenhuis erop moeten kunnen vertrouwen dat dat bedrijf de dossiers laat digitaliseren door mensen die daar geschikt voor zijn en mensen die zich aan de geheimhoudingsplicht houden maar helaas kun je niemand meer op z’n “mooie blauwe ogen” vertrouwen.

Algeiers maakt nl. winst door de dossiers naar Belgische gevangenissen te brengen en daar gevangenen de nietjes en paperclips uit de dossiers te laten verwijderen. En in die gevangenissen zitten ze nu eenmaal niet voor hun zweetvoeten dus nu blijkt het zo te zijn dat criminelen inzage hebben gehad in vertrouwelijke dossiers. Gevangenen hebben foto’s van borsten verwijderd uit dossiers (de vrouwen in kwestie hadden bv borstkanker) en meegenomen naar hun cel. Zo zijn er ook foto’s uit dossiers verdwenen van verkrachte kinderen en dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Je moet er toch niet aan denken dat zo iemand jouw dossier lekker uit gaat pluizen en foto’s achterover drukt.

En wat als men een dossier van een bekend iemand in handen krijgt? In principe is zo iemand dan ook nog eens chantabel. Stel je voor dat je als zanger, acteur of politicus je best hebt gedaan om je ziekte uit de publiciteit te houden en je krijgt ineens een telefoontje van iemand die zegt:”Als jij me niet dit of dat bedrag betaald dan ga ik je medisch dossier openbaar maken” Daar moet je toch niet aan denken? Maar in principe is dat dus mogelijk omdat men gedetineerden vertrouwelijke gegevens laat bekijken en er is ook geen controle over de compleetheid van zo’n dossier. Als een gedetineerde delen achteroverdrukt kom je daar misschien wel nooit achter. En het is misschien maar goed dat je niet weet dat je ziekte ook nog belachelijk is gemaakt want dat vertelde een gedetineerde ook nog. Grappen maken over de rug van zieke mensen………..heel erg netjes (sarcasme)

Deze hele gang van zaken gaat nu voor de tweede keer onder de aandacht worden gebracht van de politiek maar gezien hun lauwe reactie van de vorige keer denk ik niet dat ze zich er druk over gaan maken. Ik vrees dat er dan idd eerst een dossier van een minister of staatssecretaris uit moet lekken en dat is behoorlijk zuur!

Op je gezondheid!
♥ Lady Fangtasia ♥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: