Niet zo (dol)fijn.   1 comment

01.dolp

Ik heb veel mooie dolfijnenbeeldjes in mijn bezit ook van glas en kristal maar deze helaas niet. Vind hem wel heel erg mooi…..

Van jongs af aan heb ik iets met dolfijnen.  Eigenlijk weet ik niet waarom maar het is er altijd geweest en het zit er nog steeds. Toen ik voor de eerste keer in het Dolfinarium kwam was ik een jaar of vijf. Ik ging er een dagje naar toe met mijn ouders en ik vond het geweldig. De enige herinnering die ik er nog aan heb zijn een paar foto’s  want het bezoek je zelf kan ik me eigenlijk niet meer herinneren. Rond mijn 13e zijn we nog een keer naar het Dolfinarium geweest en dat kan ik me nog wel herinneren. De Koepel waar de show in werd gegeven  die langzaam volliep  met mensen die de dolfijnenshow kwamen bekijken. En die was ook heel erg leuk met veel dolfijnen  en een aantal trainers  en ook nog een orka. Daar had ik eerst niet zoveel mee  maar  als je dat wit met zwart ineens in elkaar over ziet gaan zonder een mengeling van grijs zie je toch wel dat dat een mooi stukje architectuur van de natuur is. Dan krijg je er toch wel ontzag voor. Vanaf dat moment had ik ook wat met orka’s. Maar goed ik had het over dolfijnen.

Ik vond het indrukwekkend  dat de dolfijnen een trainer op hun snuit lieten staan en hem dan  omhoog gooiden om hem daarna te redden uit het water  en natuurlijk wist ik wel dat het show was maar het was leuk om naar te kijken. Als kind denk je er verder niet bij na. Het zag er allemaal heel erg indrukwekkend uit  volgens mij heb ik toen in het Dolfinarium een of ander boekje gekocht  over het leven van dolfijnen en hoe goed ze het wel niet hadden in het Dolfinarium. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik daar op dat moment niet aan getwijfeld heb.

Inmiddels staat het voor mij gewoon vast dat wat het Dolfinarium doet, niet goed is. Na het zien van de uitzending van Rambam ben ik van mening dat een Dolfinarium  een soort van circus  is  en in het circus  zijn shows met wilde dieren  al een tijdje verboden. Maar  het Dolfinarium  staat aangeschreven als dierentuin  en niet als circus dus dan gelden er andere regels mede omdat een dierentuin wordt gezien als educatieve instelling.

Wat me heel erg opviel was dat de shows worden gedaan met mannetjes. Om precies te zijn  gebruiken ze daar veertien mannetjes voor. Waarom ze er alleen mannetjes voor gebruiken dat weet ik eerlijk gezegd niet maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat die makkelijker te trainen zijn. Of misschien maken ze zo makkelijk gebruik van een overschot dat ontstaat via het fokprogramma. Als je ze daar al voor hebt dan kun je ze ook nog voor andere doeleinden gebruiken? En dan doet het Dolfinarium iets wat echt niet door de beugel kan. Je denkt dat die showdolfijnen na hun werk lekker rond mogen zwemmen in de Lagune die een aantal jaren geleden  in het Dolfinarium is aangelegd  maar dat is niet zo. Het blijkt dat die showdolfijnen daar nooit komen! Die gaan na de show in belachelijk kleine zwembadjes en als er geen shows zijn  kunnen ze ook niet terug naar de koepel terwijl ze daar veel meer ruimte hebben. En dat is vreemd want iedereen kan op zijn vingers natellen dat met z’n veertienen in drie kleine zwembadjes rondjes zwemmen erg frustrerend is en dat ze er ook nog eens agressief van kunnen worden. Dus vechten ze ook met elkaar met verwondingen tot gevolg.

Maar  de woordvoerder van het Dolfinarium heeft er geloof ik niet zoveel problemen mee  sterker nog  die vertelde in de uitzending  eigenlijk drie keer  een ander verhaal  wat ook wel vreemd is voor een woordvoerder. Alsof die man denkt dat ie tegen persoon A iets anders moet vertellen dan tegen persoon B. Toch vreemd want als je niet iedere keer hetzelfde verhaal verteld  geef je daarmee eigenlijk aan dat je verhaal niet klopt en dat kan toch niet de bedoeling zijn van het Dolfinarium.

En dan nog een andere verhaal over dat fokprogramma  en dat is eigenlijk best wel dubbel.  Je fokt dus samen met andere dolfinariums  dolfijnen  die je willens en wetens  gaat gebruiken  om  mensen voor de gek te houden in een show.  En het is al langer bekend dat dolfijnen in gevangenschap  niet gelukkig zijn.  Ik zei net al dat ze last hebben van stress en frustratie. Stel jezelf dus voor dat je de hele dag in een klein kamertje rondjes moet lopen en op gezette tijden wordt je eruit gehaald om in een grotere ruimte te mogen om mensen te vermaken want dat is het eigenlijk. En van het feit dat je even “je benen echt kunt strekken” omdat je in een grotere ruimte komt….. ja daar zul je best vrolijk van worden. Eigenlijk is het zo dat die dieren hun hele leven onnatuurlijk gedrag vertonen en waarom? Om ons iets te geven om naar te kijken?

En dan dat fokprogramma…….sorry maar wat ze daarvan lieten zien was toch ook wel raar. In het programma Rambam was te zien dat een bioloog bezig was een dolfijn een handjob te geven en dat zou dan zijn vanwege dat fokprogramma  maar  wie zegt mij dat dat niet is om een extreem gefrustreerde dolfijn  een pleziertje te bezorgen. Het beeld van een man die een dolfijn aan het aftrekken is roept bij mij toch wel de nodige vraagtekens op. Ik kijk ineens heel anders tegen dat dolfinarium aan. Ik zie het inderdaad als een soort circus en ik geloof ook wel dat de dolfijnen het leuk vinden om die show te geven omdat ze dan even veel meer bewegingsruimte hebben maar het klopt niet. Dat zelfde rondje zwemmen ben je ook snel beu dus dan doe je alles voor meer bewegingsvrijheid. Stel je voor dat je daar uren per dag toe gedwongen wordt want dat is wat er eigenlijk gebeurd. Hoe lang houd jij dat vol zonder gefrustreerd en uiteindelijk agressief te worden?

Wat me dan nog misselijker  maakt is dat de Partij voor de Dieren  van Marianne Thieme  in de Tweede Kamer  vraagt om een debat  over het hele gebeuren  en eigenlijk  van de meeste  fracties  te horen krijgt  dat ze daar geen zin in hebben. Dan rijst bij mij  weer de vraag  dan vraag of als er een andere partij om een debat over het zelfde onderwerp aangevraagd zou hebben, de rest dan ook nee  zou hebben gezegd of dat dit een beetje het afstraffen  van de Partij van de Dieren is  en de dolfijnen daar de dupe van worden. Dat gebeurt daar wel vaker………..partij A roept iets en daar reageert iedereen afwijzend op en als partij B er twee weken later mee komt dan is iedereen het er opeens mee eens. Alsof het uitmaakt welke persoon er mee komt.

De laatste keer dat ik in het Dolfinarium ben geweest is denk ik  een jaar of 12 geleden maar nadat ik deze beelden heb gezien  zal ik er echt nooit meer naar toe gaan  want eigenlijk  is het een soort van dierenmishandeling. Wilde dieren leven op een niet natuurlijke manier. Het is precies hetzelfde als in een dierentuin  een roedel leeuwen dat de hele dag  in zijn kooi  of op een stuk terrein loopt te ijsberen. Ijsberen  is voor een leeuw absoluut  geen  natuurlijk  gedrag  dat weet iedereen  maar waarom we dit dan gedogen  is mij een raadsel. Van dolfijnen wordt altijd gezegd dat ze dichter bij de mensen staan vanwege hun intelligentie. Hoe kunnen wij dan toestaan dat een intelligent dier op deze manier moet leven? Ik kan daar absoluut geen goede reden voor bedenken en wat mij betreft  mag het Dolfinarium inderdaad  gesloten worden.

Op de een of andere manier  blijkt er een  groot verschil te zitten tussen hoe dieren worden behandeld en hoe men met mensen omgaat. Sluit een stel mensen op in een kleine ruimte, laat ze  de hele dag hetzelfde rondje lopen  maak het wereldkundig  en iedereen zal over je heen vallen maar als je dit met dieren doet is het schijnbaar minder erg. Het vreselijkste dier dat er bestaat is de mens!

In de documentaire “The girl who talked to dolphins” is te zien dat al in 1965 een experiment (door NASA) heeft plaatsgevonden met dolfijn Peter die een relatie kreeg met een vrouw. Die vrouw (Margaret) werd verliefd op Peter en ze leefden samen in een soort proefopstelling. In een gebouw waren ruimtes die geheel of gedeeltelijk onder water stonden en zo konden de vrouw en de dolfijn een relatie met elkaar aangaan. Ze hadden ook seks met elkaar om hem “bij de les” te houden  en de vrouw vond dat in eerste instantie geweldig omdat ze zelf inmiddels verliefd op Peter geworden was.  Ze kreeg hier ruzie over met de bedenker van de proef en hij vertelde haar dat zij niet meer welkom was. Peter was daardoor zijn partner kwijt en zijn hele gedrag veranderde. Hij werd ongelukkig en pleegde uiteindelijk zelfmoord. Ja je leest het goed………..de dolfijn heeft uit ellende een eind aan zijn leven gemaakt! Een diersoort die zo intelligent is dat ze weten wat een relatie is en in staat is zijn wederhelft te missen en uiteindelijk de keus te maken dat het leven geen zin meer heeft sluiten wij op in een paar kleine zwembadjes onder het mom van een fokprogramma dat alleen maar nodig is om andere dolfinariums van dolfijnen te voorzien en inteelt tegen te gaan. Zoals ik net al zei……..het ergste beest dat zijn wij!

♥ Lady Fangtasia ♥

One response to “Niet zo (dol)fijn.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ben het volkomen met je eens. Eigenlijk zou dit met dierentuinen ook moeten. (in de toekomst) Neem die parken waar mensen met een stinkende auto in file doorheen gaan…Die beesten staan de hele dag in de gassen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: