Rozengeur en Fair trade schijn.   Leave a comment

00.Fairtrade_POY_rozen_lowres

“Schijnblijheid” want wat jij extra voor deze rozen moet betalen gaat niet naar degene die er het hardst voor gewerkt heeft!

Een bosje (rode) rozen………altijd goed als je iets goed te maken hebt, niet weet wat je voor iemands verjaardag moet kopen, als iemand geslaagd is of gewoon zomaar. Met een bos rozen kun je altijd binnenkomen. En sinds een paar jaar kan dat ook nog eens zonder schuldgevoel (rozen kweken kost ontzettend veel water) want er zijn “Fair trade” rozen.Fair trade verteld ons dat ze ervoor zorgen dat werknemers een goed loon krijgen en er van slavernij geen sprake is. En dat klinkt toch heel erg goed…..dan betaal je er graag 10% meer voor dan voor een gewone bos en neem je nog eens een bosje extra mee toch? Maar in het geval van de rozen blijkt het verhaal toch heel anders in elkaar te zitten en vraag je je af wat er nou “Fair trade” aan is.

Veel rozenkwekerijen zijn gevestigd in Zuid Afrika omdat het klimaat daar gunstiger is en laten we daar gewoon eerlijk over zijn, de werknemers nemen genoegen met minder loon. En er valt ook nog wel het een en ander “te regelen” en da’s natuurlijk ook altijd leuk maar daar kom ik later op. Veel rozenkwekerijen hebben Nederlandse eigenaren en een daarvan is het bedrijf Sher in Ethiopie. Het bedrijf is van twee Nederlandse broers en hun kwekerij heeft het Fair trade certificaat sinds 2011. Dat klinkt allemaal heel erg goed maar in dit geval blijkt dat het allemaal niet zoveel voorstelt en dat is toch wel even schrikken.

De werknemers van Sher verdienen gemiddeld €29 per maand en dat is gewoon het minimumloon, dus dat de werknemers er beter van worden als iets “Fair trade” is is onzin. Maar dat is niet alles. De werknemers zouden ook beter behandeld worden en dat is ook niet zo. Aan veiligheid wordt er helemaal niks gedaan terwijl de werknemers regelmatig met bestrijdingsmiddelen in aanraking komen die allerlei gezondheidsklachten geven. De rozen worden regelmatig besproeid met zeer giftige middelen en tijdens het rozen snijden geven ze die troep af. De werknemers krijgen dat via hun huid binnen  omdat ze geen speciale kleding of handschoenen dragen. Een arts verklaarde dat bepaalde ziektes en miskramen bij medewerkers van de rozenkwekerij veel vaker voor komen dan bij de rest van de bevolking.

En dat is nog niet alles. De kwekerij haalt zijn water gratis uit de rivieren die daardoor droogvallen en er zo voor zorgen dat de bevolking daar geen  water heeft voor het dagelijks leven en voor hun vee. Niet dat dat water zo goed is want ook dat rivierwater is vergeven van de bestrijdingsmiddelen. Voor dat water betaald de kwekerij geen cent en er is ook niemand die het bedrijf op de vingers tikt. Bovendien hebben ze een zeer lucratieve deal gesloten met de authoriteiten want ze doen ook nog eens aan belastingontwijking! Als je kijkt wat Sher aan belasting afdraagt aan Ethiopie dan krabbel je jezelf achter je oren. De plaatselijke bevolking wordt er dus eigenlijk alleen maar slechter van maar wat die belasting betreft even een staatje:


2011 €296.279
2012 €820.
2013 €127.700
2014 €0
2015 €0

Heel erg vreemd omdat de winst ieder jaar omhoog gaat!In de kwekerij werken 9664 mensen en in Nederland 42. Nu is het zelfs zo triest dat die 42 mensen in Nederland bij elkaar meer verdienen dan die 9664 mensen in Ethiopie! Dat zegt ook heel erg veel!  En wat vind Fair trade van dit hele verhaal? Nou eigenlijk vinden ze dat het bedrijf het goed doet. Fair trade wil nl. niet zeggen dat een bedrijf een bepaalde norm hanteert m.b.t. de omstandigheden waarin de werknemers werken maar meer dat het bedrijf “er iets aan doet” en “op de goede weg” is. Dan ga je toch vraagtekens zetten bij dat hele Fair trade verhaal want voor die producten betaal je dus wat extra terwijl dat dus in dit geval, niet ten goede komt aan  de mensen die in de kwekerij werken. Hoe zit dat dan met bv Fair trade chocolade, koffie, thee, sieraden etc? Moeten we er vanuit gaan dat het daar hetzelfde is? Dat dit ook weer een certificaat is wat niks zeggend is maar wel meer geld oplevert omdat wij meer betalen om een goed gevoel te krijgen? Daar lijkt het wel op.

Ik hoop dat er meer onderzoek komt al zal dat Fair trade zelf niks uitmaken. Zij blijven beweren dat de producten die onder die vlag zijn gemaakt/gekweekt door mensen die er een beter loon voor krijgen en onder betere omstandigheden werken en dat is in het geval van deze rozen toch echt onzin. Zo zie je maar weer…..je denkt goed te doen en je wordt bedonderd waar je bijstaat. En dit is niet de eerste keer…….

♥ Lady Fangtasia ♥

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: