De Inktlap.   1 comment

IMG_20160709_105756

Met de klok mee de lap van Akkerman, De Trendy, De echte zeemleer van Aldi, de Wonderzeem en de gaatjeszeem. In het midden echt zeemleer die ik al jaren gebruik en ook al eens gewassen is.

Als je je vulpen  niet met cartridges vult en de punt dus in een inktpot stopt dan zit je na het vullen dus met een punt met inkt eraan en als je niet oppast zit het ook nog in je kleren. (Nee dat is niet de reden dat ik zo vaak zwart draag lol) Dat “probleem” hadden ze vroeger ten tijde van de kroontjespen ook al  en toen is de inktlap uitgevonden. Als men een nieuw kroontje ging gebruiken hadden ze de gewoonte om die eerst een paar minuten in hun mond te stoppen omdat de inkt er dan beter aan zou plakken en als ze klaar waren met schrijven dan gebruikten ze de inktlap om het kroontje weer schoon en droog te maken.

Ik gebruik ook nog een inktlap om mijn vulpen na het vullen af te vegen, na het schoonmaken droog te maken en ook om inkt van de punt te vegen die er tijdens het schrijven aan blijft hangen. Keukenpapier pluist nl en is daarom niet echt geschikt omdat dat tussen de 2 tandjes van de pen kunnen gaan zitten en dat schrijft echt niet fijn.

Persoonlijk zweer ik bij leer of kunstleer maar in  principe zou je ook oude vaak gewassen lappen kunnen verknippen en die met veel laagjes op elkaar vast kunnen maken maar dat veegt toch anders. Een oude handdoek raad ik ook niet aan vanwege de lussen. Je penpunt kan daar achter blijven hangen en zo kun je je penpunt beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uiteraard zou je het jezelf makkelijk kunnen maken en bv een mouw van een t shirt kunnen gebruiken maar mijn voorkeur gat echt uit naar (zeem)leer en het liefst in veel laagjes.

Dat brengt mij meteen bij de volgens mij, enige inktlap die nog in de winkel te koop is. Die is te koop bij Akkerman. 3 rondjes leer op elkaar vastgezet met een popnagel. Het werkt wel maar het lapje is klein en in verhouding erg duur nl €7.95. Uiteraard ziet ie er mooier uit dan de lappen die ik zelf gemaakt heb maar voor mij is het belangrijker dat de inktlap goed werkt dan dat die er mooi uitziet. Functionaliteit is voor mij dus belangrijker dan het uiterlijk. Vroeger maakten ze die lapjes dus vaak van oude lappen met een knoop in het midden om de boel bij elkaar te houden. Die moeite neem ik ook niet. Ik maak de lagen op elkaar vast en dan vind ik het wel best.

Misschien vind je het nogal een investering maar je hoeft geen echt leer te gebruiken. De synthetische zemen van Sorbo zijn ook uitermate geschikt en uit een zeem kun je makkelijk 4-5-6 inktlappen halen. Het ligt er maar aan hoe groot je ze wilt hebben en uit hoeveel lagen ze moeten bestaan. Ik zeg heel eerlijk dat de gaatjeszeem het makkelijkst was omdat je die gaatjes ook kunt gebruiken om de laagjes op elkaar vast te zetten. maar qua prijs maakt het allemaal niet uit.  Feit is wel dat je voor minder geld meerdere lappen hebt dan als je die van Akkerman zou kopen maar als je gemak wilt dan kun je die kant en klare kopen.

Maar wat kosten de zemen en wat krijg je ervoor?

Synthetische zeem trendy kleuren Sorbo (38x40cm) €5.99
Synthetische wonder zeem Sorbo (38×40 cm) €5.99
Synthetische gaatjeszeem Sorbo (36×39 cm) €5.99
Leren zeem Aldi  (40×60 cm) €4.99
Akkerman zeemleren inktlap 3 laags ( diameter 9 cm) €7.95

Er staat in het lijstje ook een echte leren zeem. Die hadden ze toevallig 2 weken geleden bij Aldi liggen en die werkt ook prima……Echt leer is net iets soepeler dan synthetisch maar qua werking maakt het niet veel uit. T’is maar net wat je prettig aan vind voelen. Uit iedere zeem heb ik 2-3 inktlappen kunnen halen die 8-16 lagen hebben.

Ik weet dat de foto een beetje overbelicht is maar ik wilde even laten zien dat we hier ook een beetje zon hebben gehad 🙂

♥ Lady Fangtasia ♥

One response to “De Inktlap.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het was leuk om te lezen en leerzaam uiteraard…

    Grt F.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: