Een slecht onderbouwd verhaal over wierook   Leave a comment

wierook1

Goede wierook geeft zoveel meer dan alleen een heerlijke geur……

Afgelopen maandag (20 oktober 2014) had Radar een item over geurkaarsen, geurolie en wierook.
Het verbaasde mij, omdat ze dat item een half jaar geleden ook al uit zouden zenden maar na contact met de firma “Mira international” (De Moeder wierookgeuren) besloten om dat niet te doen.
Ze zijn toen gewezen op een grote rekenfout, want de uitkomsten van het Belgische onderzoek dat aan hun uitzending ten grondslag lag had waardes die berekend waren voor een oppervlakte van 1 kubieke meter.

Dan krijg je hoge waardes, maar kijk naar een woonkamer.
Is die slechts 1 kubieke meter?
Nee natuurlijk niet, en daarom hadden de waardes ook vermeld moeten worden per 100 kubieke meter.
Radar was overtuigd en besloot het item niet uit te zenden.
Waarschijnlijk hadden ze afgelopen maandag tijd over want ze kwamen n u toch met het item en, wat echt kwalijk is, ze hebben de rekenfout er in laten zitten!

Dat vond ik heel erg raar omdat ik Radar zie als een betrouwbaar programma.
En dan ga je je toch afvragen hoe vaak ze dit soort dingen doen om een en ander aan te dikken en zo een niet echt onderbouwde angst creëren, en dat vind ik best kwalijk.
Wat echt raar is is dat Radar zich baseert op een onderzoek uit België dat al in oktober 2013 gepubliceerd is.
Dus inmiddels is dat onderzoek al een jaar oud!
Vreemd maar goed Radar had waarschijnlijk een reden om deze producten in een kwaad daglicht te zetten.

Geurkaasen gebruik ik niet zo vaak, wierook daarentegen wel en mijn voorkeur gaat uit naar de wierook van Mira International en dat heeft een reden.
De grondstof voor deze wierook is verbrande houtskool.
Dat houdt in dat alle schadelijke stoffen daar al uit zijn en dat kun je zien.
De zwarte stokjes van dit merk geven heel weinig (en bovendien witte) rook af, en hoe witter de rook hoe schoner de verbranding is.
Als je dat vergelijkt met goedkope merken, waar soms een dikke walm vanaf komt, dan zie en ruik je het verschil.
De synthetische geuren blijven heel lang aanwezig in je huis en ruiken kunstmatig.

Kun je nu de hele dag wierook branden in een kamer waar geen frisse lucht binnen komt?
Nee natuurlijk niet, maar wie doet dat?
Ik denk niemand maar laat ik het nog even duidelijk stellen…….frisse lucht in je huis is altijd belangrijk, ook als je geen wierook o.i.d. gebruikt.

Ga ik nu minder wierook gebruiken?
Nee, waarom zou ik?
Ik gebruik de geuren van Mira International al jaren, en als ik tussendoor eens iets anders probeerde merkte ik meteen het verschil.
De eerste wierook die ik kreeg was een probeerdoosje met “De Moeders” geuren (bedankt Leo) en daar ben ik bij “blijven hangen”

Ik heb zojuist contact gehad met Mira International om te vragen of ik het stuk op hun site mocht gebruiken en dat mocht (waarvoor mijn dank)
De volledige tekst vinden jullie hieronder.
En even voor de duidelijkheid….ik heb geen relatie met het bedrijf, behalve dat ik hun wierook echt de beste vind die er te koop is!

Zo….en nu is het tijd voor herfstblaadjes goud………………

Hier het volledige artikel van Mira International:

Ook RADAR vergeet dat alles een maat heeft en vergeet alles door 100 te delen!

21 oktober 2014

Radar heeft maandag 20 oktober een reportage uitgezonden over schadelijkheid van wierook (en andere geurproducten). De reportage zelf is van een half jaar geleden en destijds vanwege onze inbreng aangaande een grote rekenfout niet uitgezonden. De reportage ging op de plank en is nu toch uitgezonden zonder dat de enorme fout van hun Belgische collega’s is gecorrigeerd. Niet netjes!

Deens en Belgisch onderzoek heeft vergelijkbare uitkomsten.
Wat is het geval: een aantal consumenten organisaties uit Belgie en Italië hebben een klein jaar geleden onderzoek laten doen naar de schadelijkheid van wierook. De uitkomsten waren niet anders dan die van een Deens onderzoek in opdracht van de Deense overheid dat in 2004 gepubliceerd werd. De conclusies uit het Deense onderzoek waren:
– grenswaarden (maximaal toegestane waarden) worden niet overschreden
– maar het is verstandig ruimten goed te ventileren.

Vergeten waarden door 100 te delen?
Hoe komt het dat de Belgische collega’s van Radar met vergelijkbare waarden wel groot alarm sloegen? Dat deden ze omdat ze een enorme fout maakten. Zij hadden namelijk verzuimd de waarden gevonden in 1 m3 meter lucht (in de reportage is een ‘oven’ te zien waarin een wierookstokje gebrand wordt) te vertalen (te extrapoleren) naar een standaard grootte van een woonkamer (meer dan 100 m3). Waarden kwamen zo meer dan 100 keer hoger uit dan in het Deense onderzoek. Hierdoor gingen alle alarmbellen af. Echter: bij een standaard woonkamer van meer dan 100 m3 groot, moet je de waarde gemeten in 1 m3 natuurlijk delen door 100 want de 1 m3 wordt verdeeld/verdund over meer dan 100 m3 ruimte (waar altijd ventilatie is). Radar was door ons op de hoogte van deze fout, maar heeft de reportage toch uitgezonden zonder de fout te melden. De fout niet melden is begrijpelijk want zonder die fout kan er geen alarm geslagen worden en heb je veel minder reden om de reportage uit te zenden. Een slechte beurt voor een consumentenprogramma dat berust op ons vertrouwen in juiste informatie voorziening.

Begrijpbare voorbeelden
Wat betekent zo’n fout in andere vergelijkbare gevallen? Hetzelfde voorbeeld met een ander product: wanneer je achter elkaar 50 glazen wijn opdrinkt ga je dood door alcoholvergiftiging. Maar als je die 50 glazen aan 50 vrienden geeft gaat niemand dood, ook niet als je 30 jaar lang hen elkaar dag een glas wijn geeft.
Ander voorbeeld: doe 25 klontjes suiker in een liter water en het wordt mierzoet. Maar als je die 25 klontjes suiker in 100 liter water doet dan proef je de suiker nauwelijks. Het is een kwestie van maat (zoals bij alles in het leven) en een fout die vaak gemaakt wordt om een kant te kunnen overdrijven.

Is natuurlijke wierook niet beter?
Ook de expert die zei dat natuurlijke wierook ook bezwaren kent omdat door de lage verbrandingstemperatuur stoffen niet geheel verbranden (fijn stof) en bovendien omgezet/gedegradeerd kunnen worden in stoffen die ook slecht zijn, heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Onze natuurlijke wierook bijvoorbeeld, de Moeder’s Geuren, wordt gemaakt met pure houtskool. Uit houtskool zijn alle mogelijk schadelijke stoffen al verbrand (een reden waardoor de zwarte stokjes nauwelijks rook produceren). Alleen C = carbon blijft over en dat kan niet omgezet worden in een andere stof, weet je uit de scheikunde klas.
‘Ja maar dat kan wel gebeuren met de geurstoffen in de wierook!’ kan tegengeworpen worden. Echter, eerder in de uitzending werd gezegd dat geurkaarsen het minst bijdragen aan een verontreinigde en mogelijk schadelijke lucht en daarom wel toegelaten kunnen blijven. In wierook zitten dezelfde geurolien en geurstoffen als in geurkaarsen (en per stokje minder dan per kaars), dus kunnen die nauwelijks bijdragen aan een schadelijke verbranding. En dat is zelfs zonder dat je de waarden eerst door 100 hebt gedeeld (voor de woonkamer).
Bovendien zijn in een (echt) natuurlijke wierook een heleboel stoffen niet aanwezig die in synthetische wierook wel aanwezig zijn, zoals ftalaten, nitro-musk verbindingen en soms zelfs motorolie.
Beweren dat aan natuurlijke wierook ook bezwaren kleven is de zaak de verkeerde kant op wijzen. Over de meest zuinige auto zeg je ook niet dat hij nog steeds benzine gebruikt, maar benadruk je de zuinigheid. Ook brand je het product met de minste suiker niet af door te zeggen dat alle suiker slecht is. Het is bij kritiek belangrijk om een goed evenwicht te bewaren om betrouwbaar over te komen.

Wat kunnen we wel leren uit de reportage?
Het is goed als er van overheidswege onderzoek wordt gedaan naar het voorkomen van schadelijke stoffen in wierook en dat de toegestane waarden voor onze gezondheid vastgesteld worden.
De hoge benzeen waarden die in een bepaalde soorten wierook worden gevonden kunnen eenvoudigweg uitgebannen worden door te verbieden dat er motorolie in wierook verwerkt wordt (want die hoge benzeen waarden komen van verbrande motorolie die de wierook goedkoper maken).
De meeste andere schadelijke stoffen kunnen ook op die manier verboden worden.
Er zijn echter schadelijke stoffen (fijnstof) die bij verbranding van houtachtige ingrediënten vrijkomen die niet te voorkomen zijn. Maar omdat die waarden relatief laag zijn en onder de grenswaarden zullen vallen, zullen die geen problemen geven. Dat soort stoffen komt met heel veel grotere hoeveelheden vrij bij bijvoorbeeld open haarden en houtkachels en die zullen uit gezondheidsoverwegingen niet zo gauw verboden worden.

Hoe herken je ‘slechte’ wierook?
Met je ogen kun je naar de rook kijken: zwarte of donkergekleurde rook is het slechtst, witte rook is heel veel minder slecht en als laatste: nauwelijks of geen rook is het beste.
Met je neus kun je de kwaliteit ruiken: synthetische stoffen geven wierook vaak een parfumachtige geur en verdunnings-oliën geven het een ‘opgelegde’ geur. Sterk geurende wierook en snel verspreidende wierook is vrijwel altijd van mindere kwaliteit en vol van synthetische stoffen. Wierookgeur die lang blijft hangen is ook een teken dat synthetische verdunningsmiddelen zijn gebruikt. Natuurlijke wierook blijft het kortst hangen.
Met je vingers kun je voelen of wierookstokjes gedompeld zijn in synthetische oliën, want dan geven ze niet zwart of bruin af en kunnen een glans hebben.
Met je portemonnee kun je voelen wanneer een wierook te goedkoop is.

Leave a comment