Een ander filmavondje……..   Leave a comment

00-the_experiment_title_screen

En zo pakt een avondje op de bank naar een film kijken heel anders uit. Maar wat vind jij?

Maandagavond. Tv aan. Chips in een bakje. Drankje erbij en kijken maar. Een  film over een vliegtuig met een kwade geest aan boord. Iemand die het vliegtuig als moordwapen wil gebruiken. Aan boord zitten 164 mensen. Wat gaat er gebeuren? Kunnen de inzittenden de wat een terrorist blijkt te zijn, overmeesteren?

Dat is niet waar deze film over gaat. Het gaat om een strafzaak. Een piloot van de luchtmacht heeft nl. het heft in eigen hand genomen. Hij is achter het passagiersvliegtuig aangegaan en heeft het uit de lucht geschoten. En dan ontvouwd zich een dilemma. Mag je 164 mensen opofferen om 70000 mensen te redden? Het vliegtuig was nl onderweg naar een vol voetbalstadion.

Na een uur wordt de film gestopt en blijkt het helemaal geen film te zijn maar een experiment . De kijker is n u aan zet. Moet de luchtnachtpiloot veroordeeld worden of verdiend hij alle lof omdat hij 70000 gered heeft

Dit experiment werd gehouden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Maandagavond was de film in alle drie de landen te zien en dat had een reden. Met alle terreurdreigingen is er nl. een probleem omdat er 10 jaar geleden een cruciale wet uit de grondwet is geschrapt. In de grondwet stond nl. een artikel die toestemming gaf om het leven van een kleine groep burgers op te offeren voor het grote goed. De redenatie in de film was dat de burgers ion het vliegtuig toch al ten dode opgeschreven waren en het vliegtuig neerhalen zou meer burgerdoden voorkomen.

De kijkers konden hun oordeel geven en de uitkomst was best voor de hand liggend. Maar liefst 86.2% van de kijkers vonden dat de luchtnachtpiloot vrijuit moest gaan en dus een goede keus had gemaakt. Vraag ik me meteen af of dat wetsartikel nu weer aangepast gaat worden. De bevolking is immers voor. Een soort modern referendum op deze manier.

Maar hoe zou Nederland reageren? Hoe zou jij reageren? Mag je burgers opofferen om anderen te beschermen? Of is het eigenlijk geen opofferen omdat die mensen toch al ten dode opgeschreven zijn? Ik vraag het normaliter nooit maar ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties dus ga zitten achter je keyboard en reageer!

♥ Lady Fangtasia ♥

Leave a comment